[...] może byc porównanie ceny mleka do ceny odzywek z uwzględnineim ceny sera i masła - chyba jednak nie jest to takie proste . Poza tym piszesz tak jabky kwas glutaminowy/glutaminian byl sam w sobie zły. NIe - przeciez jest podstawowym i waznym neurprzekaznikiem. Nie mozna mowic jedynie ze jest on szkodliwy - gdyż jest potrzebny. Jego [...]
[...] występuje w prawie wszystkich białkach. szczególnie duże ilości zawiera gliadyna (31%), kazeina (24%), białko serwatkowe (7%), białko z kukurydzy i z soi (6%). Kwaśny glutaminian sodowy często stosowany jest jako przyprawa. Działania antyoksydacyjne u sportowców Obce substancje, które przenikają do organizmu, są wchłaniane przez [...]
[...] kuchni chińskiej?? Opium też jest w kuchni chińskiej Zresztą głośno było ostatnio o chorobie zwanej Syndromem chińskiej restauracji, związanej właśnie nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu. Klasyczne objawy zawroty głowy, problemy z sercem, a nawet uczucie niepokoju (ponoć silnie działa na cały układ nerwowy). Jak jesz chipsy, czasem trudno aż [...]
[...] razie nie tykam. Dlatego niejadalny jest dla mnie - propagowany w LCHF - majonez. Ostatnio w koszu wylądowała torebka przyprawy do karkówki. Obok cukru znalazł się w niej glutaminian sodowy. I chociaż przypraw nie ładuje się tonami to nastąpiła dyskwalifikacja. Podobnie sprawy się mają z grzybami marynowanymi, korniszonami itp. Niby tego cukru [...]
Flex - nie zgodzę się z Tobą. Są takie dodatki które dla mnie na wejściu wykluczają produkt np. tłuszcze trans, olej palmowy, MOM, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian etc. Jasne, że każdy może mieć swój subiektywny pogląd na zdrowe/niezdrowe... Dokładnie, jak widzę w składzie margarynę (tzn. utwardzone tłuszcze PUFA) czy syropy [...]
[...] cukier", którego można spożywać bez umiaru. To co pokazujesz na zdjęciu nie jest jeszcze aż takie złe. Nie widzę tam informacji o tym, że mięso jest MOM, standardowo jest glutaminian sodowy, który w ilościach umiarkowanych jakoś szczególnie szkodliwy nie jest (a dodaje się go dla tzw. smaku umami). Standardowo azotyn sodu jako konserwant. [...]
masz rację, aminokwasów mamy około 24, dokładnie 25, a nowych szukają cały czas... Jednym z nich jest kwas glutaminowy, aminokwas o kwaśnym odczynie, którego solą jest glutaminian. Sole są pochodnymi kwasów, ale mają inne właściwości oczywiście... Wyżej napisałem Ci wzór kwasu glutaminowego, nie glutaminianu sodu... Ten wygląda inaczej, ale [...]
[...] %-) Zioła też strasznie wciągają wodę, galonami. Antek - "przyprawy" czyli mieszanki typu Przyprawa do gyrosa, vegeta i inne podobne, nafaszerowane związkami sodu (glutaminian jako wzmacniacz i benzoesan jako konserwant) mogą wzmagać w niewielkim stopniu retencję z uwagi na zawartość sodu. Zmieniony przez - Hubert81 w dniu 2013-01-10 [...]
[...] 65%, woda, skórki z kurczaka, skrobia modyfikowana, białko sojowe, sól, przyprawy naturalne, kwas askorbinowy – przeciwutleniacz, cytryniany i octany sodu – stabilizatory, glutaminian monosodowy – wzmacniacz smaku, azotyn sodu – substancja konserwująca. Także skład nie jest najlepszy, zresztą jak większości parówkek, jednakże jeżeli zjeść to [...]
[...] ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus)* olej rzepakowy substancja konserwująca (benzoesan sodu)" To nie były chyba te bo skład by zdecydowanie dłuższy :-) był na pewno glutaminian monosodowy i coś jeszcze. I to były takie z wiaderka z solanki a nie z olejem. Jakoś tak mi smaki się nie mieszają - ale też daleka jestem od budowania teorii, [...]
[...] do niej dostęp. Woda destylowana jest ohydna w smaku, ale skutecznie wypłukuje sód z organizmu. Przede wszystkim odrzuć potrawy solone (NaCl) i zawierające sole sodu, np. glutaminian sodowy. Czyli szynki, słonawe kiełbasy, wszelkie przetwory gdze sól jest ukryta. Produkty spożywcze, gdzie konserwantem jest benzoesan sodowy oraz wzmacniaczem [...]
[...] w Missisipi, opublikował ostatnio książkę opisującą szczegółowo zniszczenia spowodowane spożywaniem nadmiernej ilości kwasu asparaginowego z aspartamu. (99 procent glutaminianu sodu to kwas glutaminowy. Zniszczenia, jakie on powoduje, są również omówione w książce Blaylocka). Blaylock przytacza blisko 500 naukowych źródeł, aby wykazać, [...]
[...] Dopuszczony przez MZiOS jako substancja stablilzująca, w pomidorach konserwowych (do 0,25 g/kg) i przetworach owocowych (do 0,5 g/kg). E620, 621 Kwas L-glutaminowy i glutaminian jednosodowy. Powszechny dodatek wzmacniający naturalny smak wielu potraw. Mechanizm działania jest nieznany, faktem jest jednak, że po spożyciu potrawy z [...]
[...] Istotne jest jednak to jak wygląda jej całość, a nie jeden produkt. Ten jeden produkt o niczym może nie świadczyć. Analizując tylko jedno skład, to ma dodany chociażby glutaminian sodu, cukier, maltodekstrynę, czy glukozę. Lepiej jakby ich nie było. Z drugiej strony patrząc po wartościach odżywczych, to ty h cukrów są śladowe ilości. Nie [...]
jest nie zdrowe, norma dzienna to okolo 5 gram ( lyzeczka od herbaty)ale wliczaj w to nie tylko sol kuchenna ale rowniez glutaminian sodu itp. ogolnie wszystko ja zawiera np wedliny, chleb itp wiec nie przesadzaj z solenie. Tak jak kolega napisal zatrzymuje wode i moze powodowac nadcisnienie
Nie pracowałem, ale znam osoby co pracowały i nie jest tajemnicą poliszynela, że ładują do tego żarciu w ogromnych ilościach glutaminian sodu, szybko po tym nabierasz uczucia sytości, ale do końca ten składnik nie jest obojetny dla zdrowia, inna kwestia to higiena w takich żarłodajniach.
[...] zapach(tluszcz gromadzi apsorbujezapach smak ) receptory slinianki insulina glod umami to cie zainteresuje 5 smak zawarty w obecnie kazdym jedzeniu takzwany wzmacniacz smaku glutaminian sodu to slynny 5 smak umami powoduje oznaki ze to jest dobre pelno wartosciowe itp zawieraja go wodorosty zolte sery i cos tam a teraz najwazniejsze google [...]
iveride - kwas glutaminowy wystepuje praktycznie w kazdym bialku, nawet w tych niepelnowartosciowych (np w chlebie). poza tym kwas glutaminowy, glutaminian sodu, i glutamina - to nie to samo.